Ajankohtaista

Arandalla kokeillaan päästötöntä polttokenno­tekniikkaa

By 15.12.2019joulukuu 17th, 2019No Comments

Merentutkimusalus Arandalla on käynnissä SYKE:n ja VTT:n yhteinen projekti, jossa kokeillaan vetypohjaista polttokennoteknologiaa. EU-rahoitteisessa projektissa rakennetaan koelaitos konttiin, joka sijoitetaan Arandan kannelle. Laitos on parhaillaan rakenteilla Otaniemessä, ja sen koekäytön olisi tarkoitus alkaa Arandalla kesällä 2020.

Uusiutuvan vedyn käyttöön pohjautuva polttokennoteknologia on puhdas ja päästötön. Polttokenno tuottaa sähköä kemiallisesti muuttamalla vedyn ja hapen sähköksi ja vesihöyryksi.  Arandalla tämä hukkalämpö olisi tarkoitus käyttää lämmityksessä, ja sähkö aluksen valaistuksessa. Teknologiaa on jo sovellettu maissa esim. asuntoautoissa, ja meriliikenteessäkin pienemmissä aluksissa, kuten maantielautoissa.

”Suurempi ajatus tämän kokeilun taustalla on se, että tekniikka on päästötöntä, ja vetyä on vedessä rajattomasti. Tulevaisuudessa vetyä voitaisiin tuottaa suoraan laivalla vedestä esim. aurinko- ja tuulienergialla”, kertoo SYKE:n ylitarkastaja Jukka Pajala. Arandaan tulevalla koelaitoksella ei vielä voida pyörittää aluksen potkureita, sillä kaasumuodossa oleva vetyannos on pieni, ja se riittää aluksella vain muutamaksi päiväksi. ”Vaikka vielä ollaan teknisesti aika kaukana siitä, että alukset liikkuisivat pelkästään vedyllä, on tämä kuitenkin merkittävä vaihtoehto tulevaisuuden merenkulun energialähteeksi. Euroopassa on jo isompiakin projekteja suunnittelupöydillä,” Pajala jatkaa. VG-Shippingin tehtävä projektissa on osallistua käytännön töiden toteuttamiseen aluksella. ”Toimimme asiantuntijana kun keskustellaan järjestelmän liittämisestä alukseen”, kertoo tekninen päällikkö Lasse Smirnov, joka VG-Shippingillä vastaa Arandan tekniikasta.