AjankohtaistaYleinen

Uutisia laivajätteen­vähennys­projektista: Tarkastelun alla ruokahuolto ja hävikin vähentäminen

By 18.12.2019No Comments

Laivoillamme aloittamassa jätteenvähennysprojekti MERI:ssä, josta olemme uutisoineet kuluneen vuoden jälkipuoliskolla, on tarkastelun alle otettu laivojen ruokahuolto. Ruoka aiheuttaa lähes kolmanneksen ihmisten ilmastovaikutuksista. Kun syömäkelpoista ruokaa heitetään roskiin, kaikki ruoan valmistukseen käytetty energia ja työpanokset valuvat hukkaan. Poisheitetyn ruoan ongelma ei niinkään ole syntyvä biojäte tai ruoan päätyminen sekajätteen joukkoon, vaan kyse on ruoantuotannosta aiheutuneista turhista kasvihuonekaasupäästöistä sekä vesistöjä rehevöittävistä päästöistä. Niitä syntyisi vähemmän, mikäli tuotettu ruoka hyödynnettäisiin tarkemmin.

Toimitimme Polaris VG:lle kokeeksi kompostorin ruokajätteen määrän kontrolloimiseksi ja biojätteen järkeväksi loppukäsittelyksi. Ensikokemuksena jätteen kompostoinnista laivalla voidaan sanoa, että biojätettä syntyy paljon enemmän kuin kotitaloudessa, koska laivan asukkaat ovat kaikki aikuisia, ja aterioivat kaikki vuorokauden ateriat laivassa.  Koska ruoka valmistetaan laivalla perusteellisesti alusta pitäen, on iso osa biojätteestä juuresten kuoria, kahviporoja ym. ruoanvalmistuksessa syntyvää jätettä, joka ei ole poisheitettyä ruokaa.

Selvitämme parhaillaan myös laivamuonatoimitusten keskittämistä, jolloin on mahdollista kehittää yhdessä toimittajan kanssa esimerkiksi pakkausmateriaalin vähentämistä, seurata tarkemmin tilauksia, ja myös säästää kustannuksissa. Ruokahävikin vähentämiseksi olemme laatimassa ohjeistusta laivoille, johon saamme apua ruokahävikkiin erikoistuneilta tutkijoilta. Laivaruoan muuttaminen ympäristön kannalta kestävämpään suuntaan on yksi osa-alue MERI-projektiamme. Tarkoitus ei ole laskea ruokailujen tasoa, vaan tehostaa suunnitelmallisuuden kautta. Olemme myös syksyn mittaan toimittaneet aluksillemme kiertovesikasvatettua kalaa. Kestävästi tuotettu kala on yksi tapa korvata lihaa lautasella, jolla on suora positiivinen yhteys niin ilmanpäästöihin, kuin myös Itämeren tilaan.


M/V Polaris VG:n kokki Silja viemässä biojätettä keittiöstä uuteen kompostoriin.